Logo Ei service hoogeveen

Ei service

Hoogeveen

06 55 55 06 42

Tip

 

Hoe lang moet ik een ei koken om een zacht, halfzacht of hard ei te krijgen?

 

Dat hangt van veel factoren af. Het maakt nogal verschil of je de eieren samen met het koude water opzet of de eieren pas toevoegt als het water kookt. Ook de versheid van het ei en de grootte spelen een rol. En ook of het ei uit de koelkast komt of niet.

Wat heb je nodig?

 

Een pan, eieren en water. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Toch beginnen dan de vragen:

 

Prik je een gaatje in het ei?

 

Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken. In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door porie├źn in de schil van het ei. Dit gebeurt langzaam en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei.

 

Eieren in koud of kokend water ?

 

Doe je eerst de eieren in de pan en vul je de pan vervolgens met koud water of breng je eerst het water aan de kook en voeg je dan de eieren toe?

 

Als je de eieren met koud water op zet dan worden de eieren langzaam verwarmd en stolt het eiwit langzaam. Dit zorgt ervoor dat je eiwit zacht blijft en niet rubberachtig wordt, zoals ook kan gebeuren als je het te lang kookt.

 

Een voordeel van het toevoegen van de eieren aan kokend water is dat het makkelijker is om de precieze kooktijd te meten. De eieren zullen wel eerder barsten.

 

De eieren opzetten met koud water lijkt dus de beste optie. Zorg dat de eieren ruim onder water liggen met nog een paar centimeter water erboven.

 

Moet er zout in het water?

 

Om te voorkomen dat je hele ei leegloopt als het barst kun je zout in het water doen. Zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht.

 

Het koken

 

Breng het water met de eieren aan de kook. Kookt het water zet het vuur dan zo laag dat het water nog net blijft bubbelen.

 

Hoe lang kook je de eieren?

 

Onderstaande tabel geldt voor eieren uit de koeling.

 

Kooktijd

 

Aangegeven is de kooktijd in minuten.

Het gaat om eieren die je in een pan met koud water aan de kook brengt en je meet vanaf het moment dat het water kookt.

 

Als je de eieren in al kokend water legt, dan tel je een kleine minuut bij de kooktijd op.

3

4

6

7

8

10

Wat gebeurt er als je het te lang kookt?

 

Het eiwit wordt taai en rubberachtig en het eigeel krijgt een groenige of grijsachtige waas.

 

Kan je je ei makkelijk pellen?

 

Hoe makkelijker het is om je ei te pellen, hoe ouder het ei is. Bij een vers ei is het moeilijk de schil te verwijderen.

 

Spoelen onder koud stromend water?

 

Als je na de gewenste kooktijd de eieren laat schrikken onder koud stromend water dan stop je daarmee het kookproces. Dit helpt om de eieren makkelijker te pellen.